Rola witaminy C w organizmie człowieka

Rola witaminy C w organizmie człowieka

Jest jedną z najważniejszych witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Chroni nas przed wszelkimi dolegliwościami, zaczynając od zwykłego przeziębienia, a kończąc na chorobach nowotworowych. Ze względu na funkcję wzmacniającą odporność i istotną rolę tej witaminy niemal we wszystkich procesach życiowych jej niedobór może mieć bardzo poważne konsekwencje, a w skrajnych przypadkach prowadzić nawet do śmierci.

Poza wzmocnieniem układu odpornościowego witamina C pełni szereg innych, równie ważnych funkcji: łagodzi przeziębienie i wpływa na przyspieszenie regeneracji organizmu, bierze udział w procesie zrostu tkanek i gojenia ran, obniża poziom cholesterolu, poprawia sprawność fizyczną, pomaga wchłaniać żelazo i mangan, zmniejsza negatywne działanie wolnych rodników, przyspiesza wytwarzanie czerwonych krwinek, bierze udział w produkcji białek, tłuszczów i witaminy E oraz syntezie hormonów kory nadnerczy, aktywuje kwas foliowy i enzymy, reguluje poziom glukozy we krwi, uczestniczy w metabolizmie kwasów żółciowych, działa przeciwalergicznie i bakteriobójczo, niweluje negatywne skutki stresu. Stanowi także niezbędne składnik kości, chrząstek i kolagenu, zapobiegając szkorbutowi.

Naturalnym źródłem witaminy C są oczywiście świeże owoce i warzywa: cytrusy, kiwi, porzeczki, truskawki, maliny, jeżyny, jagody, ananasy, szpinak, cebula, kapusta, papryka, pomidory, brokuły, szparagi, groszek, kalarepa, kalafior, rzepa, soja, ziemniaki i karczochy. Cennym źródłem tej witaminy jest również dzika róża i guava. Należy jednak pamiętać, że jej ilość w poszczególnych produktach zmienia się w zależności od pory roku, sposobu ich przechowywania i przygotowywania. Dlatego najlepiej jest spożywać witaminę C w naturalnej postaci, bez gotowania czy innych sposobów obróbki termicznej. Pamiętajmy, że niedobór tego cennego składnika może skutkować wieloma negatywnymi powikłaniami: uczuciem ciągłego zmęczenia, depresją, częstymi infekcjami, bólem stawów i mięśni, chorobowymi zmianami w tkance kostnej, dolegliwościami żołądka, uszkodzeniami naczyń krwionośnych, nadczynnością tarczycy, niedokrwistością, szkorbutem oraz zaburzeniami neurologicznymi.