Mąka orkiszowa razowa

Mąka orkiszowa razowa

Często słyszymy o razowej mące orkiszowej, jej zaletach i zastosowaniach, ale czy wiemy czym tak dokładnie ona jest?

Orkisz to zboże należące do rodziny pszenicy, ale nie jest jej synonimem – jest ono bowiem jednym z jej gatunków. Ziarno orkiszowe jest znane i z powodzeniem uprawiane od wieków, zarówno w Europie Środkowej, jak i na Bliskim Wschodzie (tam jest najpopularniejsze). Wygląda bardzo podobnie do pszenicy, choć ma trochę inną powłokę zewnętrzną. Ziarno orkiszowe ma lekko orzechowy smak, słodki, wyczuwalny, bardziej intensywny, chociaż podobny do tego z mąki pszennej. Najważniejsze jest to, że zawiera bardzo łatwo przyswajalny przez człowieka gluten, ma więc doskonałe zastosowanie w jadłospisie bezglutenowym (diecie bezglutenowej).

Popularność maki orkiszowej

Mąka orkiszowa razowa jest także niezwykle popularna ze względu na swoje wartości odżywcze. Orkisz jest o wiele mniej kaloryczny (mniejsza zawartość węglowodanów) niż mąka pszenna, za to ma większą zawartość tak cennych dla naszego organizmu protein. Ze względu na niższą zawartość błonnika w stosunku do zwykłej mąki jest o wiele łatwiejsza do strawienia przez organizm.

Witaminy zawarte w mace orkiszowej

Ze względu na dość wysoką cenę mąka orkiszowa jest mniej popularna niż zwykła mąka, choć kiedyś to ona stanowiła podstawę naszej diety. O wiele tańsza jest klasyczna pszenna mąka (biała), ale też o wiele uboższa w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Mąka orkiszowa jest bogata w białko, kwasy tłuszczowe nienasycone (czyli „te lepsze”), witaminy z grupy A, B, D, E oraz takie pierwiastki jak miedź, cynk, selen, żelazo, potas, krzem oraz fosfor. Gluten zawarty w mące orkiszowej jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.

Zobacz także: http://www.jedzpij.pl/maka_orkiszowa

Istotnymi z kulinarnego punktu widzenia są bezsprzecznie właściwości smakowe razowej maki orkiszowej. Wypieki z tego typu mąki biją po prostu na głowę te z dodatkiem zwykłej mąki pszennej. Różnica w smaku jest uderzająca. W Internecie można bez trudu znaleźć ogromną, bogatą liczbę różnorakich przepisów z razową mąką orkiszową jako składnikiem pysznych specjałów.