Choroba pasożytnicza- włośnica

Choroba pasożytnicza- włośnica

Choroba pasożytnicza- włośnicaWłośnica to bardzo poważna choroba, która dotyka ludzi. Oczywiście jej stopień zaawansowania zależy od rodzaju pasożytów czy tez ich ilości. Jednak nie ulega wątpliwości, że jest to schorzenie, które należy jak najszybciej leczyć, gdyż może skończyć się nawet śmiercią.

Spożywanie surowego lub nieodpowiednio poddanego obróbce termicznej mięsa stanowi duże zagrożenie dla ludzi. Jednak niejednokrotnie sięgamy po tatara czy niedosmażone mięsa. A to właśnie stanowi doskonałą drogę do zakażenia pasożytami.

Włośnica

Włośnica jest chorobą wywoływaną przez larwy włośni znajdujące się w mięsie wieprzowym. Spożycie nieodpowiedniego i zakażonego mięsa jest jedyną drogą zarażenia się przez ludzi. Warto, więc wybierać rozważnie to co jemy. Jednak, gdy już zachorujemy należy pamiętać, że jak najszybsze rozpoczęcie leczenia jest bardzo ważne. Objawy włośnicy są dość szybko widoczne. W niektórych przypadkach zdarza się, że człowiek nawet nie ma pojęcia o tym, że choruje. Lekkie objawy bywają mylone z przeziębieniem lub grypą i samoistnie ustają. Jednak w cięższych przypadkach może się to zakończyć nawet śmiercią. W pierwszym stadium zarażenia chory odczuwa dolegliwości ze strony układu pokarmowego już następnego dnia po zjedzeniu mięsa.

Objawy

W późniejszym czasie zauważa jednak u siebie gorączkę, wymioty, biegunkę, bóle brzucha, bóle głowy oraz opuchnięcie twarzy i powiek. Dzieje się tak, dlatego że larwy po dostaniu się do organizmu przebywają na początku w układzie pokarmowym. Następnie przenikają w głąb organizmu, aż do jelita cienkiego. To właśnie w tym miejscu rozmnażają się wielokrotnie i mogą osiągać dzięki temu liczebność aż do kilku tysięcy. Następnie przemieszczają się do języka lub różnych mięśni i tworzą w nich postać wągrów. Leczenie włośnicy najlepiej rozpocząć jak najszybciej, gdyż wtedy istnieją największe szanse na całkowite i szybkie wyleczenie. Aby wystrzegać się zagrożenia zarażenia włośnicą powinno się unikać jedzenia niedogotowanego lub surowego mięsa, a także mięsa niewiadomego pochodzenia